11. ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรมให้ต้านทานหนอนผีเสื้อศัตรูพืช พร้อมทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม สายพันธุ์ TC1507
12 ตุลาคม 2566

Commodity : ข้าวโพด (Zea mays L. ) Corn / Maize (Zea mays L. )
Traits : ต้านทานหนอนผีเสื้อศัตรูพืช พร้อมทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม Lepidoptera resistance, Glufosinate-ammonium tolerance
Transformation event : TC1507 TC1507
Name of Product Applicant : บริษัท ไบเออร์ไทย จำกัด Bayer Thai Co., Ltd.
Summary of Application :

ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรม TC1507 ได้รับการดัดแปรพันธุกรรมให้สร้าง Bt-toxin คือ โปรตีน Cry1F ต้านทานหนอนผีเสื้อศัตรูพืช และสร้างเอนไซม์ phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) เพื่อให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม

ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์

Maize event TC1507 has been genetically modified to express Bt-toxin (Cry1F protein) which confer resistance to European corn borer (Lepidopteran insect) and enzyme phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) which confers tolerance to glufosinate-ammonium herbicide.

Application for food safety assessment.

Date of Authorization : 4 ธันวาคม 2565 4 December 2022
Scope of Authorization : อาหารมนุษย์ Food
OECD Unique Identifier : DAS-Ø15Ø7-1 DAS-Ø15Ø7-1
Summary of the Safety Assessment : การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชี หมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรม TC1507ไม่มีความแตกต่างไปจากข้าวโพดสายพันธุ์คู่เปรียบ (conventional counterpart) ทั้งด้านลักษณะทางสัณฐาน (morphology) ด้านโภชนาการ (nutrition) ด้านการก่อพิษ (toxicology) และด้านการก่อภูมิแพ้ (allergenicity) The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA. BIOTEC conduct food safety assessment according to codex guideline and based on the safety data and information provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431). According to the existing scientific data and information available during the safety assessment, it is concluded that the maize event TC1507 is substantially equivalent to its conventional counterpart in terms of morphology, nutrition, toxicity and allergenicity.
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment :     -    -