6. ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรมให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต สายพันธุ์ GA21
12 ตุลาคม 2566

Commodity : ข้าวโพด (Zea mays L. ) Corn / Maize (Zea mays L. )
Traits : ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต Glyphosate tolerance
Transformation event : GA21 GA21
Name of Product Applicant : บริษัท ซินเจนทา ซีดส์ (ประเทศไทย) จำกัด Syngenta Seeds (Thailand) Limited.
Summary of Application :

ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรม GA21 ได้รับการดัดแปรพันธุกรรมให้สร้างโปรตีน mEPSPS เพื่อให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต

ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์

Maize event GA21 has been genetically modified to express mEPSPS protein which confers tolerance to glyphosate herbicide.

Application for food safety assessment.

Date of Authorization : 4 ธันวาคม 2565 4 December 2022
Scope of Authorization : อาหารมนุษย์ Food
OECD Unique Identifier : MON-ØØØ21-9 MON-ØØØ21-9
Summary of the Safety Assessment :

การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชีหมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรม GA21 มีองค์ประกอบทางโภชนาการเทียบเท่าโดยสาระสำคัญกับสายพันธุ์คู่เปรียบ มีความปลอดภัยในการเป็นอาหาร จากการประเมินข้อมูลด้านพิษวิทยาและด้านการก่อภูมิแพ้ ยังไม่พบข้อบ่งชี้ที่แสดงว่าโปรตีนที่สร้างขึ้นจากผลของการดัดแปรพันธุกรรมเป็นสารพิษหรือ สารที่ก่อให้เกิดภูมิแพ้

 

The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA. BIOTEC conduct food safety assessment according to codex guideline and based on the safety data and information provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431). According to the existing scientific data and information available during the safety assessment, it is concluded that the maize GA21 is as safe and substantially equivalent as its unmodified counterpart. There is no indication that proteins derived from corn GA21 are toxins and can be allergens.
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment : - -