7. ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรมให้ต้านทานหนอนเจาะลำต้นข้าวโพด สายพันธุ์ Bt11
12 ตุลาคม 2566

Commodity : ข้าวโพด (Zea mays L. ) Corn / Maize (Zea mays L. )
Traits : ต้านทานหนอนเจาะลำต้นข้าวโพดและทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม European corn borer resistance, Glufosinate ammonium tolerance
Transformation event : Bt11 Bt11
Name of Product Applicant : บริษัท ซินเจนทา ซีดส์ (ประเทศไทย) จำกัด Syngenta Seeds (Thailand) Limited.
Summary of Application :

ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรม Bt11 ได้รับการดัดแปรพันธุกรรมให้สร้าง Bt-toxin คือ โปรตีน Cry1Ab เพื่อให้ต้านทานหนอนเจาะลำต้นข้าวโพด และสร้างเอนไซม์phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) ที่ให้คุณสมบัติทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม
โปรตีน PAT (phosphinothricin-N-acetyltransferase) ใช้เพื่อเป็นเครื่องหมายคัดเลือกเซลล์ข้าวโพดที่มีการถ่ายยีน ซึ่งโปรตีนนี้เป็นเอนไซม์ที่สามารถทำลายคุณสมบัติของสารกำจัดวัชพืช glufosinate ammonium ด้วย

ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์

Maize event Bt11 has been genetically modified to express Bt-toxin (Cry1Ab protein) which provide protection to European corn borer (ECB) and enzyme phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) which confers tolerance to glufosinate-ammonium herbicide.
PAT protein used as a selectable marker enabling identification of transformed plant cells as well as a source of resistance to the herbicide known as glufosinate ammonium.

Application for food safety assessment.

Date of Authorization : 4 ธันวาคม 2565 4 December 2022
Scope of Authorization : อาหารมนุษย์ Food
OECD Unique Identifier : SYN-BTØ11-1 SYN-BTØ11-1
Summary of the Safety Assessment : การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชีหมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรม Bt11 มีองค์ประกอบทางโภชนาการเทียบเท่าโดยสาระสำคัญกับสายพันธุ์ควบคุมปกติ มีความปลอดภัยในการเป็นอาหาร จากการประเมินข้อมูลด้านพิษวิทยาและด้านการก่อภูมิแพ้ยังไม่พบข้อบ่งชี้ที่แสดงว่าโปรตีนที่สร้างขึ้นจากผลของการดัดแปรพันธุกรรมเป็นสารพิษหรือสารที่ก่อให้เกิดภูมิแพ้ The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA. BIOTEC conduct food safety assessment according to codex guideline and based on the safety data and information provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431). According to the existing scientific data and information available during the safety assessment, it is concluded that the nutritional value and safe of maize event Bt11 have substantially equivalent as its unmodified counterpart. There is no indication that proteins derived from corn Bt11 are toxins and can be allergens.
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment :     -    -