Commodity : | ข้าวโพด (Zea mays L. ) | Corn / Maize (Zea mays L. ) |
Traits : | ต้านทานหนอนเจาะรากและลำต้นข้าวโพด พร้อมทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซตและกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม | Larval corn rootworm (CRW) resistance, European corn borer resistance, Glyphosate tolerance, Glufosinate ammonium tolerance |
Transformation event : | Bt11 × MIR604 × GA21 | Bt11 × MIR604 × GA21 |
Name of Product Applicant : | บริษัท ซินเจนทา ซีดส์ (ประเทศไทย) จำกัด | Syngenta Seeds (Thailand) Limited. |
Summary of Application : | ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรมแบบรวมยีน Bt11 x MIR604 x GA21พัฒนาขึ้นจากการผสมข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรมแบบรวมยีน Bt11 x MIR604 กับข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรม GA21 ด้วยวิธีการผสมพันธุ์โดยวิธีการปรับปรุงพันธุ์แบบปกติ ให้สร้าง Bt-toxin คือ โปรตีน Cry1Ab เพื่อให้ต้านทานหนอนเจาะลำต้นข้าวโพด, สร้างโปรตีน mCry3A (ดัดแปลงจากโปรตีน Cry3A จาก Bacillus thuringiensis subsp. terebrionis) เพื่อให้ต้านทานหนอนเจาะราก, สร้างเอนไซม์phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) ที่ให้คุณสมบัติทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม, และสร้างโปรตีน mEPSPS เพื่อให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์ | The stacked event Bt11 x MIR604 x GA21 maize obtained from conventional breeding of stacked event Bt11 x MIR604 maize and genetically modified maize event GA21 to express Bt-toxin (Cry1Ab) which provide protection to European corn borer (ECB), the mCry3A protein (modified version of Cry3A of Bacillus thuringiensis subsp. terebrionis) which provide protection from larval corn rootworm (CRW) damage, enzyme phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) which confers tolerance to glufosinate-ammonium herbicide, and mEPSPS protein which confers tolerance to glyphosate herbicide. Application for food safety assessment. |
Date of Authorization : | 4 ธันวาคม 2565 | 4 December 2022 |
Scope of Authorization : | อาหารมนุษย์ | Food |
OECD Unique Identifier : | SYN-BTØ11-1 × SYN-IR6Ø4-5 × MON-ØØØ21-9 | SYN-BTØ11-1 × SYN-IR6Ø4-5 × MON-ØØØ21-9 |
Summary of the Safety Assessment : | การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชีหมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรมแบบรวมยีน Bt11 x MIR604 x GA21 ไม่มีความแตกต่างไปจากข้าวโพดคู่เปรียบทั้งด้านลักษณะกายภาพ (morphology) ด้านคุณค่าทางโภชนาการ (nutrition) ความเป็นพิษต่อผู้บริโภค (toxicology) และลักษณะการก่อภูมิแพ้ (allergenicity) ยกเว้นการเพิ่มเติมลักษณะความต้านทานหนอนเจาะรากและหนอนเจาะลำต้นข้าวโพด พร้อมทั้งทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต ดังนั้น ข้าวโพดดัดแปลงพันธุกรรม Bt11 X MIR604 X GA21 จึงมีความปลอดภัยเทียบเท่ากับข้าวโพดคู่เปรียบ | The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA. BIOTEC conduct food safety assessment according to codex guideline and based on the safety data and information provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431). According to the existing scientific data and information available during the safety assessment, it is concluded that the stacked event Bt11 x MIR604 x GA21 maize is substantially equivalent to its untransformed counterpart (in terms of morphology, nutrition, toxicity and allergenicity), except for the added insect resistance traits and glyphosate herbicide tolerance, is seemed as safe as the conventionally bred counterpart. |
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment : | - | - |