Commodity : | ข้าวโพด (Zea mays L. ) | Corn / Maize (Zea mays L. ) |
Traits : | ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซตและสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม | Glyphosate tolerance, Glufosinate ammonium tolerance |
Transformation event : | MZHG0JG | MZHG0JG |
Name of Product Applicant : | บริษัท ซินเจนทา ซีดส์ (ประเทศไทย) จำกัด | Syngenta Seeds (Thailand) Limited. |
Summary of Application : | ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรม MZHG0JG ได้รับการดัดแปรพันธุกรรมให้สร้างโปรตีน mEPSPS เพื่อให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต และสร้างเอนไซม์phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) ที่ให้คุณสมบัติทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม โปรตีน PAT (phosphinothricin-N-acetyltransferase) ใช้เพื่อเป็นเครื่องหมายคัดเลือกเซลล์ข้าวโพดที่มีการถ่ายยีน ซึ่งโปรตีนนี้เป็นเอนไซม์ที่สามารถทำลายคุณสมบัติของสารกำจัดวัชพืช glufosinate ammonium ด้วย ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์ | Maize event MZHG0JG has been genetically modified to express mEPSPS protein which confers tolerance to glyphosate herbicide and enzyme phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) which confers tolerance to glufosinate-ammonium herbicide. PAT protein used as a selectable marker enabling identification of transformed plant cells as well as a source of resistance to the herbicide known as glufosinate ammonium. Application for food safety assessment. |
Date of Authorization : | 4 ธันวาคม 2565 | 4 December 2022 |
Scope of Authorization : | อาหารมนุษย์ | Food |
OECD Unique Identifier : | SYN-ØØØJG-2 | SYN-ØØØJG-2 |
Summary of the Safety Assessment : | การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชีหมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรม MZHG0JG ไม่มีความแตกต่างไปจากข้าวโพดคู่เปรียบ (conventional counterpart) ทั้งด้านลักษณะกายภาพ (morphology) ด้านโภชนาการ (nutrition) ด้านการก่อพิษ (toxicity) และด้านการก่อภูมิแพ้ (allergenicity) | The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA. BIOTEC conduct food safety assessment according to codex guideline and based on the safety data and information provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431). According to the existing scientific data and information available during the safety assessment, it is concluded that the maize event MZHG0JG is substantially equivalent to its conventional counterpart in terms of morphology, nutrition, toxicity and allergenicity. |
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment : | - | - |