26. ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรมให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต สายพันธุ์ MON 87427
12 ตุลาคม 2566

Commodity : ข้าวโพด (Zea mays L. ) Corn / Maize (Zea mays L. )
Traits : ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต Glyphosate tolerance
Transformation event : MON87427 MON87427
Name of Product Applicant : บริษัท ไบเออร์ไทย จำกัด Bayer Thai Co., Ltd.
Summary of Application :

ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรม MON87427 ได้รับการดัดแปรพันธุกรรมให้สร้างโปรตีน CP4 EPSPS เพื่อให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต

ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์

Maize event MON87427 has been genetically modified to express CP4 EPSPS protein which confers tolerance to glyphosate herbicide.

Application for food safety assessment.

Date of Authorization : 4 ธันวาคม 2565 4 December 2022
Scope of Authorization : อาหารมนุษย์ Food
OECD Unique Identifier : MON-87427-7 MON-87427-7
Summary of the Safety Assessment : การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและร่วมมือสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชี
หมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรม MON87427 ไม่มีความแตกต่างไปจากข้าวโพดคู่เปรียบ (conventional counterpart) ทั้งด้านลักษณะทางสัณฐาน (morphology) ด้านโภชนาการ (nutrition) ด้านการก่อพิษ (toxicity) และด้านการก่อภูมิแพ้ (allergenicity)
The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA, and conducted assessment according to codex guideline. Based on the safety assessment from studies data provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431) and existing scientific knowledge to date during conduct risk assessment, it is concluded that the maize event MON87427 is substantially equivalent to its conventional counterpart in terms of morphology, nutrition, toxicity and allergenicity.
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment :     -    -