28. ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรมแบบรวมยีนให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซตและกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม สายพันธุ์ GA21 x T25
12 ตุลาคม 2566

Commodity : ข้าวโพด (Zea mays L. ) Corn / Maize (Zea mays L. )
Traits : ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซตและกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม Glyphosate tolerance, Glufosinate ammonium tolerance
Transformation event : GA21 × T25 GA21 × T25
Name of Product Applicant : บริษัท ซินเจนทา ซีดส์ (ประเทศไทย) จำกัด Syngenta Seeds (Thailand) Limited.
Summary of Application :

ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรมแบบรวมยีน GA21 × T25 พัฒนาขึ้นจากการผสมข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรม GA21 และ T25 ด้วยวิธีการผสมพันธุ์โดยวิธีการปรับปรุงพันธุ์แบบปกติ ให้สร้างโปรตีน mEPSPS เพื่อให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต และสร้างเอนไซม์ phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) ที่ให้คุณสมบัติทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม

ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์

The stacked event GA21 × T25 maize obtained from conventional breeding of the genetically modified maize events GA21 and T25 to express mEPSPS protein which confers tolerance to glyphosate herbicide and enzyme phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) which confers tolerance to glufosinate-ammonium herbicide.

Application for food safety assessment.

Date of Authorization : 4 ธันวาคม 2565 4 December 2022
Scope of Authorization : อาหารมนุษย์ Food
OECD Unique Identifier : MON-ØØØ21-9 MON-ØØØ21-9
Summary of the Safety Assessment : การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชี
หมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรมแบบรวมยีน GA21 × T25 ไม่มีความแตกต่างไปจากข้าวโพดดัดแปรพันธุกรรมสายพันธุ์พ่อ-แม่ ที่ผ่านการประเมินความปลอดภัยโดยคณะอนุกรรมการเพื่อความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารและคณะกรรมการเทคนิคด้านความปลอดภัยทางชีวภาพ ของศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) แล้ว
The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA. BIOTEC conduct food safety assessment according to codex guideline and based on the safety data and information provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431). According to the existing scientific data and information available during the safety assessment, it is concluded that the stacked event GA21 × T25 maize is expected to be as safe as the single events that has previously been assessed by the food biosafety subcommittee and technical biosafety committee of the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC).
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment :     -    -