Commodity : | ถั่วเหลือง (Glycine max L.) | Soybean (Glycine max L.) |
Traits : | มีกรดไขมันโอเลอิกสูง พร้อมทนทานสารกำจัดวัชพืชชนิดยับยั้งเอนไซม์แอซิโตแลคเตสซินเทส | Glufosinate-ammonium tolerance |
Transformation event : | DP-305423-1 | DP-305423-1 |
Name of Product Applicant : | บริษัท ไพโอเนีย ไฮ-เบรด (ไทยแลนด์) จำกัด | Pioneer Hi-Bred (Thailand) Co., Ltd. |
Summary of Application : | ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม DP-305423-1 ได้รับการดัดแปรพันธุกรรมให้ยีน FAD2-1 ดั้งเดิมในถั่วเหลืองถูกยับยั้งการแสดงออก ส่งผลให้มีการสะสมกรดไขมันโอเลอิกได้สูงขึ้น และลดการสร้างกรดไขมันไลโนเลอิกและไลโนเลนิกลง และดัดแปรพันธุกรรมให้สร้างโปรตีน GM-HRA (ดัดแปลงจากยีน acetolactate synthase (ALS gene) จากถั่วเหลือง) เพื่อให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชชนิดยับยั้งเอนไซม์แอซิโตแลคเตสซินเทส เพื่อเป็นเครื่องหมายคัดเลือกเซลล์ถั่วเหลืองที่มีการถ่ายยีน ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์ | Soybean event DP-305423-1 has been genetically modified to silence the expression of the endogenous soybean omega-6 desaturase gene (FAD2-1) which results in an increased level of oleic acid and decreased levels of linoleic and linolenic acids in the soybean seed, and to express GM-HRA protein (modified version of the soybean acetolactate synthase) which confers tolerance to a sulfonylurea herbicide that was used as a selectable marker enabling identification of transformed plant cells. Application for food safety assessment. |
Date of Authorization : | 4 ธันวาคม 2565 | 4 December 2022 |
Scope of Authorization : | อาหารมนุษย์ | Food |
OECD Unique Identifier : | DP-3Ø5423-1 | DP-3Ø5423-1 |
Summary of the Safety Assessment : | การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชีหมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม DP-305423-1 ไม่มีความแตกต่างไปจากถั่วเหลืองสายพันธุ์คู่เปรียบ (conventional counterpart) ทั้งด้านลักษณะทางสัณฐาน (morphology) ลักษณะการก่อภูมิแพ้ (allergenicity) ความเป็นพิษต่อผู้บริโภค (toxicology) และด้านคุณค่าทางโภชนาการ (nutrition) ยกเว้นองค์ประกอบที่เจตนาให้มีการเปลี่ยนแปลง ซึ่งประเมินแล้วไม่มีผลกระทบด้านโภชนาการ | The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA. BIOTEC conduct food safety assessment according to codex guideline and based on the safety data and information provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431). According to the existing scientific data and information available during the safety assessment, it is concluded that the soybean event DP-305423-1 is substantially equivalent to its conventional counterpart in terms of morphology, toxicity, allergenicity and nutrition except for the intended changes compositions and did not reveal other differences of any biological or nutritional significance. |
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment : | - | - |