2. ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรมให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟสิเนตแอมโมเนียม สายพันธุ์ A2704-12
12 ตุลาคม 2566

Commodity : ถั่วเหลือง (Glycine max L.) Soybean (Glycine max L.)
Traits : ทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟสิเนตแอมโมเนียม Glufosinate-ammonium tolerance
Transformation event : A2704-12 A2704-12
Name of Product Applicant : บริษัท บีเอเอสเอฟ (ไทย) จำกัด BASF (Thai) Limited
Summary of Application :

ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม A2704-12 ได้รับการดัดแปรพันธุกรรมให้สร้างเอนไซม์ phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) ที่ให้คุณสมบัติทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม

ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์

Soybean event A2704-12 has been genetically modified to express enzyme phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) which confers tolerance to glufosinate-ammonium herbicide.

Application for food safety assessment.

Date of Authorization : 4 ธันวาคม 2565 4 December 2022
Scope of Authorization : อาหารมนุษย์ Food
OECD Unique Identifier : ACS-GMØØ5-3 ACS-GMØØ5-3
Summary of the Safety Assessment : การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชีหมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม A2704-12 ไม่แตกต่างไปจากสายพันธุ์ถั่วเหลืองคู่เปรียบ (conventional counterpart) ทั้งลักษณะด้านกายภาพ ด้านคุณค่าทางโภชนาการ ลักษณะการก่อภูมิแพ้และความเป็นพิษต่อผู้บริโภค แต่อย่างไรก็ตามการประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารของถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรมต้านทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟสิเนต แอมโมเนียม A2704-12 จะต้องถูกประเมินใหม่ถ้ามีข้อมูลเพิ่มเติม The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA. BIOTEC conduct food safety assessment according to codex guideline and based on the safety data and information provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431). According to the existing scientific data and information available during the safety assessment, it is concluded that the soybean event A2704-12 is not different from the conventional counterpart soybean in terms of phenotype, food safety (toxicity and allergenicity), as well as nutritional profile form soybean counterpart. However, the risk assessment should be addressed if the information is changed.
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment : - -