4. ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรมให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต สายพันธุ์ 40-3-2
12 ตุลาคม 2566

Commodity : ถั่วเหลือง (Glycine max L.) Soybean (Glycine max L.)
Traits : ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต Glyphosate tolerance
Transformation event : 40-3-2 40-3-2
Name of Product Applicant : บริษัท มอนซานโต้ ไทยแลนด์ จำกัด MONSANTO THAILAND CO., LTD.
Summary of Application :

ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม 40-3-2 ได้รับการดัดแปรพันธุกรรมให้สร้างโปรตีน CP4 EPSPS เพื่อให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต

ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์

 

Soybean event 40-3-2 has been genetically modified to express CP4 EPSPS protein which confers tolerance to the glyphosate herbicide.

Application for food safety assessment.

Date of Authorization : 4 ธันวาคม 2565 4 December 2022
Scope of Authorization : อาหารมนุษย์ Food
OECD Unique Identifier : MON-Ø4Ø32-6 MON-Ø4Ø32-6
Summary of the Safety Assessment : การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชีหมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม 40-3-2 ไม่มีความแตกต่างไปจากถั่วเหลืองสายพันธุ์คู่เปรียบ ทั้งด้านลักษณะทางสัณฐาน ด้านโภชนาการ ด้านการก่อพิษ และด้านการก่อภูมิแพ้ The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA. BIOTEC conduct food safety assessment according to codex guideline and based on the safety data and information provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431). According to the existing scientific data and information available during the safety assessment, it is concluded that the soybean event 40-3-2 is substantially equivalent to its conventional counterpart in terms of morphology,
nutrition, toxicity and allergenicity.
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment : - -