Commodity : | ถั่วเหลือง (Glycine max L.) | Soybean (Glycine max L.) |
Traits : | มีกรดโอเลอิก (Oleic acid) สูง พร้อมทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต | Glyphosate tolerance, High oleic acid |
Transformation event : | MON87705 | MON87705 |
Name of Product Applicant : | บริษัท มอนซานโต้ ไทยแลนด์ จำกัด | MONSANTO THAILAND CO., LTD. |
Summary of Application : | ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม MON87705 ได้รับการดัดแปรพันธุกรรมให้สร้างโปรตีน CP4 EPSPS เพื่อให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต และการใช้ชิ้นส่วนยีน FAD2-1A และFATB1-A ที่มีอยู่ในถั่วเหลือง โดยผ่านกลไก RNA interference (RNAi) ทำให้เกิดการลดลงของระดับ mRNA ที่สร้างจากยีน FATB และ FAD2 ซึ่งเป็นยีนที่สร้างเอนไซม์เกี่ยวกับการสังเคราะห์กรดไขมันในเมล็ดถั่วเหลือง ส่งผลให้มีการเปลี่ยนแปลงสัดส่วนองค์ประกอบของกรดไขมันโดยมีการสร้างและสะสมกรดไขมัน oleic ในเมล็ดสูงขึ้น ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์ | Soybean event MON87705 has been genetically modified to express CP4 EPSPS protein which confers tolerance to the glyphosate herbicide, and the use of endogenous soybean gene segments (FATB1-A and FAD2-1A gene segments) to suppress two endogenous genes encoding key enzymes expression (FATB and FAD2 gene encoding enzymes involved in fatty acid biosynthesis), via the RNA interference (RNAi) pathway, thereby the fatty acid composition ratio was changed with increasing levels of oleic acid in seed. Application for food safety assessment |
Date of Authorization : | 4 ธันวาคม 2565 | 4 December 2022 |
Scope of Authorization : | อาหารมนุษย์ | Food |
OECD Unique Identifier : | MON-Ø4Ø32-6 | MON-Ø4Ø32-6 |
Summary of the Safety Assessment : | การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชีหมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม MON87705 ไม่มีความแตกต่างไปจากถั่วเหลืองคู่เปรียบ (conventional counterpart) ทั้งด้านลักษณะกายภาพ (morphology) ด้านการก่อพิษ (toxicity) ด้านการก่อภูมิแพ้ (allergenicity) และด้านโภชนาการ (nutrition) ยกเว้นองค์ประกอบที่เจตนาให้มีการเปลี่ยนแปลงซึ่งประเมินแล้วว่าไม่มีผลกระทบด้านโภชนาการ | The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA. BIOTEC conduct food safety assessment according to codex guideline and based on the safety data and information provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431). According to the existing scientific data and information available during the safety assessment, it is concluded that the soybean event MON87705is substantially equivalent to its conventional counterpart in terms of morphology, toxicity, allergenicity and nutrition except for the intended changes compositions and did not reveal other differences of any biological or nutritional significance. |
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment : | - | - |