6. ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรมให้มีกรดไขมันโอเมกา-3 (Omega-3 fatty acid) ชนิดกรดสเตียริโดนิก (Stearidonic acid) สายพันธุ์ MON87769
12 ตุลาคม 2566

Commodity : ถั่วเหลือง (Glycine max L.) Soybean (Glycine max L.)
Traits : กรดไขมันโอเมกา-3 (Omega-3 fatty acid) ชนิดกรดสเตียริโดนิก (Stearidonic acid) High stearidonic acid (SDA), an omega-3 fatty acid
Transformation event : MON87769 MON87769
Name of Product Applicant : บริษัท ซินเจนทา ซีดส์ (ประเทศไทย) จำกัด Syngenta Seeds (Thailand) Limited.
Summary of Application :

ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม MON87769 ได้รับการดัดแปรพันธุกรรมให้สร้างโปรตีน Δ6-desaturase จากพริมโรส (Primula juliae) และสร้างโปรตีน Δ15-desaturase จาก Neurospora crassa เพื่อให้มีคุณสมบัติในการสร้างและสะสมกรดไขมัน Stearidonic acid (SDA) ในเมล็ดถั่วเหลือง เพื่อเป็นแหล่งทดแทนกรดไขมันโอเมกา-3 เนื่องจาก SDA เป็นสารตั้งต้นในการสร้าง Eicosapentaenoic acid (EPA) และ Docosahexaenoic acid (DHA)

ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์

Soybean event MON87769 has been genetically modified to express Δ6 desaturase protein from primrose (Primula juliae) and Δ15 desaturase protein from Neurospora crassa which results in the production of Stearidonic acid (SDA) in soybean seeds, as a substitute for plant-based source of dietary omega-3 since SDA is an intermediate in the metabolic pathway leading to the production of the long chain omega-3 fatty acids, Eicosapentaenoic acid (EPA) and Docosahexaenoic acid (DHA).

Application for food safety assessment.

Date of Authorization : 4 ธันวาคม 2565 4 December 2022
Scope of Authorization : อาหารมนุษย์ Food
OECD Unique Identifier : MON-87769-7 MON-87769-7
Summary of the Safety Assessment :

การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและร่วมมือสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชี
หมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม MON 87769 ไม่มีความแตกต่างไป จากถั่วเหลืองคู่เปรียบ (conventional counterpart) ทั้งด้านลักษณะกายภาพ (morphology) ด้านการก่อพิษ (toxicity) ด้านการก่อภูมิแพ้ (allergenicity) และด้านโภชนาการ (nutrition) ยกเว้นองค์ประกอบที่เจตนาให้มีการเปลี่ยนแปลงซึ่งประเมินแล้วว่าไม่มีผลกระทบด้านโภชนาการ

 

The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA, and conducted assessment according to codex guideline. Based on the safety assessment from studies data provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431) and existing scientific knowledge to date during conduct risk assessment, it is concluded that the soybean event MON 87769 is substantially equivalent to its conventional counterpart in terms of morphology, toxicity, allergenicity and nutrition except for the intended changes compositions and did not expose any other differences with biological or nutritional significance.
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment : - -