7. ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรมให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชมีโซไตรโอน สายพันธุ์ SYHTOH2
12 ตุลาคม 2566

Commodity : ถั่วเหลือง (Glycine max L.) Soybean (Glycine max L.)
Traits : ทนทานสารกำจัดวัชพืชมีโซไตรโอนและกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม Mesotrione tolerance, Glufosinate ammonium tolerance
Transformation event : SYHT0H2 SYHT0H2
Name of Product Applicant : บริษัท ซินเจนทา ซีดส์ (ประเทศไทย) จำกัด Syngenta Seeds (Thailand) Limited.
Summary of Application :

ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม SYHT0H2 ได้รับการดัดแปรพันธุกรรมให้สร้างโปรตีน AvHPPD-03 (p-hydroxyphenylpyruvate dioxygenase) เพื่อให้ทนทานทนทานต่อสารกำจัดวัชพืชโซไตรโอน และสร้างเอนไซม์phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) ที่ให้คุณสมบัติทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม
โปรตีน PAT (phosphinothricin-N-acetyltransferase) ใช้เพื่อเป็นเครื่องหมายคัดเลือกเซลล์ข้าวโพดที่มีการถ่ายยีน ซึ่งโปรตีนนี้เป็นเอนไซม์ที่สามารถทำลายคุณสมบัติของสารกำจัดวัชพืช glufosinate ammonium ด้วย

ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์

Soybean event SYHT0H2 has been genetically modified to express AvHPPD-03 protein (p-hydroxyphenylpyruvate dioxygenase) which confers tolerance to mesotrione herbicide and enzyme phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) which confers tolerance to glufosinate-ammonium herbicide.
PAT protein used as a selectable marker enabling identification of transformed plant cells as well as a source of resistance to the herbicide known as glufosinate ammonium.

Application for food safety assessment.

Date of Authorization : 4 ธันวาคม 2565 4 December 2022
Scope of Authorization : อาหารมนุษย์ Food
OECD Unique Identifier : SYN-ØØØH2-5 SYN-ØØØH2-5
Summary of the Safety Assessment : การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชีหมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม SYHT0H2 ไม่มีความแตกต่างไปจากถั่วเหลืองคู่เปรียบ (conventional counterpart) ทั้งด้านลักษณะกายภาพ (morphology) ด้านโภชนาการ (nutrition) ด้านการก่อพิษ (toxicity) และด้านการก่อภูมิแพ้ (allergenicity) The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA. BIOTEC conduct food safety assessment according to codex guideline and based on the safety data and information provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431). According to the existing scientific data and information available during the safety assessment, it is concluded that the soybean event SYHT0H2 is substantially equivalent to its conventional counterpart in terms of morphology, nutrition, toxicity and allergenicity.
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment :     -    -