8. ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรมให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม สายพันธุ์ A5547-127
12 ตุลาคม 2566
Commodity : | ถั่วเหลือง (Glycine max L.) | Soybean (Glycine max L.) |
Traits : | ทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟสิเนตแอมโมเนียม | Glufosinate-ammonium tolerance |
Transformation event : | A5547-127 | A5547-127 |
Name of Product Applicant : | บริษัท บีเอเอสเอฟ (ไทย) จำกัด | BASF (Thai) Limited |
Summary of Application : | ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม A5547-127 ได้รับการดัดแปรพันธุกรรมให้สร้างเอนไซม์ phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) ที่ให้คุณสมบัติทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์ | Soybean event A5547-127 has been genetically modified to express enzyme phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) which confers tolerance to glufosinate-ammonium herbicide. Application for food safety assessment. |
Date of Authorization : | 4 ธันวาคม 2565 | 4 December 2022 |
Scope of Authorization : | อาหารมนุษย์ | Food |
OECD Unique Identifier : | ACS-GMØØ6-4 | ACS-GMØØ6-4 |
Summary of the Safety Assessment : | การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชีหมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม A5547-127 ไม่มีความแตกต่างไปจากถั่วเหลืองคู่เปรียบ (conventional counterpart) ทั้งด้านลักษณะสัณฐานวิทยา (morphology) ด้านโภชนาการ (nutrition) ด้านการก่อพิษ (toxicity) และด้านการก่อภูมิแพ้ (allergenicity) | The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA. BIOTEC conduct food safety assessment according to codex guideline and based on the safety data and information provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431). According to the existing scientific data and information available during the safety assessment, it is concluded that the soybean event A5547-127 is substantially equivalent to its conventional counterpart in terms of morphology, nutrition, toxicity and allergenicity. |
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment : | - | - |