13. ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรมให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต 2,4-ไดคลอโรฟีนอกซีแอซีติกแอซิด และกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม สายพันธุ์ DAS44406-6
12 ตุลาคม 2566

Commodity : ถั่วเหลือง (Glycine max L.) Soybean (Glycine max L.)
Traits : ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต 2,4-ไดคลอโรฟีนอกซีแอซีติกแอซิด และกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม Glyphosate tolerance, 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) tolerance, Glufosinate-ammonium tolerance
Transformation event : DAS-44406-6 DAS-44406-6
Name of Product Applicant : บริษัท ดาวอะโกรไซแอนด์ (ประเทศไทย) จำกัด Dow AgroSciences (Thailand) Ltd.
Summary of Application :

ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม DAS-44406-6 ได้รับการดัดแปรพันธุกรรมให้สร้างโปรตีน 2mEPSPS เพื่อให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชไกลโฟเซต, สร้างเอนไซม์ aryloxyalkanoate dioxygenase 12 (AAD-12) เพื่อให้ทนทานสารกำจัดวัชพืช 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) และสร้างเอนไซม์ phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) ที่ให้คุณสมบัติทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม
โปรตีน PAT (phosphinothricin-N-acetyltransferase) ใช้เพื่อเป็นเครื่องหมายคัดเลือกเซลล์ข้าวโพดที่มีการถ่ายยีน ซึ่งโปรตีนนี้เป็นเอนไซม์ที่สามารถทำลายคุณสมบัติของสารกำจัดวัชพืช glufosinate ammonium ด้วย

ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์

Soybean event DAS-44406-6 has been genetically modified to express 2mEPSPS protein which confers tolerance to glyphosate herbicide, enzyme aryloxyalkanoate dioxygenase 12 (AAD-12) which confers tolerance to 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) and enzyme phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) which confers tolerance to glufosinate-ammonium herbicide.
PAT protein used as a selectable marker enabling identification of transformed plant cells as well as a source of resistance to the herbicide known as glufosinate ammonium.

Application for food safety assessment.

Date of Authorization : 4 ธันวาคม 2565 4 December 2022
Scope of Authorization : อาหารมนุษย์ Food
OECD Unique Identifier : DAS-444Ø6-6 DAS-444Ø6-6
Summary of the Safety Assessment : การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชีหมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม DAS-44406-6 ไม่มีความแตกต่างไปจากถั่วเหลืองคู่เปรียบ (conventional counterpart) ทั้งด้านลักษณะทางสัณฐาน (morphology) ด้านโภชนาการ (nutrition) ด้านการก่อพิษ (toxicity) และด้านการก่อภูมิแพ้ (allergenicity) The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA. BIOTEC conduct food safety assessment according to codex guideline and based on the safety data and information provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431). According to the existing scientific data and information available during the safety assessment, it is concluded that the soybean event DAS-44406-6 is substantially equivalent to its conventional counterpart in terms of morphology, nutrition, toxicity and allergenicity.
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment :     -    -