Commodity : | ถั่วเหลือง (Glycine max L.) | Soybean (Glycine max L.) |
Traits : | ต้านทานหนอนผีเสื้อศัตรู ทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม | Lepidoptera resistance, Glufosinate-ammonium tolerance |
Transformation event : | DAS-81419-2 | DAS-81419-2 |
Name of Product Applicant : | บริษัท ดาวอะโกรไซแอนด์ (ประเทศไทย) จำกัด | Dow AgroSciences (Thailand) Ltd. |
Summary of Application : | ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม DAS-81419-2 ได้รับการดัดแปรพันธุกรรมให้สร้าง Bt-toxins 2 ชนิด (โปรตีน Cry1F และ Cry1Ac) เพื่อให้ต้านทานแมลงกลุ่มผีเสื้อ (Lepidopteran) และสร้างเอนไซม์ phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) ที่ให้คุณสมบัติทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์ | Soybean event DAS-81419-2 has been genetically modified to express two Bt-toxins (Cry1F and Cry1Ac proteins) which provide protection to certain lepidopteran pests, and enzyme phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) which confers tolerance to glufosinate-ammonium herbicide. Application for food safety assessment. |
Date of Authorization : | 4 ธันวาคม 2565 | 4 December 2022 |
Scope of Authorization : | อาหารมนุษย์ | Food |
OECD Unique Identifier : | DAS-81419-2 | DAS-81419-2 |
Summary of the Safety Assessment : | การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชีหมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ถั่วเหลืองดัดแปรพันธุกรรม DAS-81419-2 ไม่มีความแตกต่างไปจากถั่วเหลืองคู่เปรียบ (conventional counterpart) ทั้งด้านลักษณะทางสัณฐาน (morphology) ด้านโภชนาการ (nutrition) ด้านการก&อพิษ (toxicity) และด้านการก่อภูมิแพ้ (allergenicity) | The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA, and conducted assessment according to codex guideline. Based on the safety assessment from studies data provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431) and existing scientific knowledge to date during conduct risk assessment, it is concluded that the soybean event DAS-81419-2 is substantially equivalent to its conventional counterpart in terms of morphology, nutrition, toxicity and allergenicity. |
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment : | - | - |