1. ข้าวสาลีดัดแปรพันธุกรรมให้ทนแล้ง พร้อมทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม สายพันธุ์ HB4
21 พฤศจิกายน 2566

Commodity : ข้าวสาลี (Triticum aestivum L.) Wheat (Triticum aestivum L.)
Traits : ทนแล้ง พร้อมทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียม Drought tolerance, Glufosinate ammonium tolerance
Transformation event : HB4 HB4
Name of Product Applicant : บริษัท Trigall Genetics S.A. Trigall Genetics S.A.
Summary of Application :

ข้าวสาลีดัดแปรพันธุกรรม HB4 ได้รับการดัดแปรพันธุกรรมให้สร้าง transcription factor HAHB4 เพื่อให้ทนต่อความเครียดจากสภาพแวดล้อม อาทิ สภาวะแล้ง; และสร้างเอนไซม์ phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) เพื่อให้ทนทานสารกำจัดวัชพืชกลูโฟซิเนตแอมโมเนียมและยังทำหน้าที่เป็นยีนเครื่องหมายคัดเลือกในขั้นตอนการพัฒนาพืชดัดแปลงพันธุกรรม

ยื่นประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารมนุษย์

Wheat event HB4 has been genetically modified to express the transcription factor HAHB4 to confer tolerance to abiotic stresses, such as drought tolerance; and to express enzyme phosphinothricin N-acetyl transferase (PAT) which confers tolerance to glufosinate ammonium herbicide and was used as a selectable marker in the development process.

Application for food safety assessment.

Date of Authorization : 4 ธันวาคม 2565 4 December 2022
Scope of Authorization : อาหารมนุษย์ Food
OECD Unique Identifier : IND-ØØ412-7 IND-ØØ412-7
Summary of the Safety Assessment : การประเมินความปลอดภัยทางชีวภาพด้านอาหารดำเนินการโดยศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ (ไบโอเทค) ในฐานะที่ปรึกษาและสนับสนุนทางด้านเทคนิควิชาการให้แก่ อย.ซึ่งดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สอดคล้องตามแนวทางของโคเด็กซ์ จากข้อมูลการศึกษาของผู้ยื่นขอประเมินความปลอดภัยฯ (ตามที่กำหนดไว้ในบัญชีหมายเลข 2 แนบท้ายประกาศกระทรวงสาธารณสุข ฉบับที่ 431) และข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่มีอยู่ ณ ขณะดำเนินการประเมินความปลอดภัยฯ สรุปได้ว่า ข้าวสาลีดัดแปรพันธุกรรม HB4 ไม่มีความแตกต่างไปจากข้าวสาลีสายพันธุ์คู่เปรียบ (conventional counterpart) ทั้งด้านลักษณะทางสัณฐาน (morphology) ด้านโภชนาการ (nutrition) ด้านการก่อพิษ (toxicology) และด้านการก่อภูมิแพ้ (allergenicity) The food safety assessment performed by the National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC) as advisory and technical arm of Thai FDA. BIOTEC conduct food safety assessment according to codex guideline and based on the safety data and information provided by the applicant (as specified in Annex 2 attached to Notification of the Ministry of Public Health No.431). According to the existing scientific data and information available during the safety assessment, it is concluded that the wheat event HB4 is substantially equivalent to its conventional counterpart in terms of morphology, nutrition, toxicity, and allergenicity. 
Relevant links to documents and information prepared by the competent authority responsible for the safety assessment :     -    -