ค่า Infective dose ที่ใช้ในการคำนวณ Baciillus cereus และ Clotridium perfringens มาจากไหน
26 มิถุนายน 2566

ตอบ มาจากข้อมูลทางวิชาการและพิจารณาเลือกใช้ค่าต่ำสุดที่ก่อให้เกิดโรค ดังนี้ 

ชนิดจุลินทรีย์ Infective dose อ้างอิง
Baciillus cereus   105 European Food Safety Authority. (2005). Opinon of the scientific  Panel on Bilogical hazard on Bacilus cereus and Other Bacillus spp. in Foodsttufs. The EFSA Journal. 175:1-48. (EFSA, 2005)
Clotridium perfringens   106 Gibbs,P. (2002). Characteristics Of spore-forming bacteria. In C. D. W. Blackburn and P.J. McClure, eds Foodborne pathogens. Hazards risk analysis and control. Woodhead publishing, Cambride. P417-435 (Gibbs P, 2002)
Staphylococcus aureus 105 U. S. Food and Drug Administration (2012)"Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins Handbook"
Vibrio parahaemolyticus 106 Centre for Health Protection. (2010) .Scientific Committee on Enteric Infections and Foodborne Diseases Food Poisoning Associated with Vibrio parahaemolyticus in Hong Kong –Current Situation and Recommendations.