ค่า Infective dose ที่ใช้ในการคำนวณ Baciillus cereus และ Clotridium perfringens มาจากไหน
26 มิถุนายน 2566
ตอบ มาจากข้อมูลทางวิชาการและพิจารณาเลือกใช้ค่าต่ำสุดที่ก่อให้เกิดโรค ดังนี้
ชนิดจุลินทรีย์ | Infective dose | อ้างอิง |
---|---|---|
Baciillus cereus | 105 | European Food Safety Authority. (2005). Opinon of the scientific Panel on Bilogical hazard on Bacilus cereus and Other Bacillus spp. in Foodsttufs. The EFSA Journal. 175:1-48. (EFSA, 2005) |
Clotridium perfringens | 106 | Gibbs,P. (2002). Characteristics Of spore-forming bacteria. In C. D. W. Blackburn and P.J. McClure, eds Foodborne pathogens. Hazards risk analysis and control. Woodhead publishing, Cambride. P417-435 (Gibbs P, 2002) |
Staphylococcus aureus | 105 | U. S. Food and Drug Administration (2012)"Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins Handbook" |
Vibrio parahaemolyticus | 106 | Centre for Health Protection. (2010) .Scientific Committee on Enteric Infections and Foodborne Diseases Food Poisoning Associated with Vibrio parahaemolyticus in Hong Kong –Current Situation and Recommendations. |